Zrób chrupiące krążki cebulowe w 30 minut. Przepis, który pokochasz od pierwszego kęsa

Dodano:
Krążki cebulowe Źródło: Shutterstock / Nadezhda Nesterova
Krążki cebulowe to przekąska idealna, a patent na chrupiącą panierkę jest banalnie prosty. Jeśli dobrze zaplanujesz całą pracę, po 30 minutach będziesz chrupać pyszne krążki.

Krążki cebulowe często podawane są w barach cy pubach jako przekąska do piwa. Ale można powiedzieć, że to przekąska na każdą okazję: do oglądania serialu czy meczu, na spotkanie z przyjaciółmi czy rodzinną imprezę. To przekąska, która jest tania i prosta w przygotowaniu.

Jak zrobić chrupiące krążki cebulowe?

Cały sekret takich krążków cebulowych to połączenie dość gęstego ciasta z bułką tartą, w której całość panierujemy. Ważne jest, aby ciasto po zrobieniu mogło chwilę odstać – chodzi o to, aby mąka napęczniała. Ciasto powinni być dość gęste: na tyle, aby nie spływało od razu z krążków cebuli. Jeśli chcesz, do ciasta możesz dodać ulubione przyprawy, np. ostrą paprykę albo suszone zioła.

Aby szybko i sprawnie zrobić chrupiące krążki, dobrze rozplanuj pracę. Zacznij od ciasta. Potem pokrój cebulę i zacznij rozgrzewać olej (idealna temperatura do smażenia krążków to ok. 165 stopni). Kiedy rozdzielisz plasterki cebuli na krążki i oprószysz je mąką, uszykuj miskę z ciastem, a obok postaw naczynie z bułką tartą. I tu od razu ważna uwaga: cała procedura, czyli maczanie w cieście i panierowanie, powinno odbywać się w miarę możliwości dość szybko, aby ciasto nie zdążyło spływać z cebuli. Jeśli jednak nie wychodzi ci to idealnie, nie przejmuj się: przekąska i tak będzie pyszna.

Krążki cebulowe można również smażyć be panierowania w bułce, czyli w samym cieście. Również będą dobre, ale nie będą już miały takiej samej chrupkości.

Przepis: Chrupiące krążki cebulowe

Pyszna przekąska z cebuli.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
380 w każdej porcji

Składniki

  • 2 cebule
  • 2 łyżki mąki
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • olej do smażenia

na ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 ml wody
  • 1 jajko
  • 1/3 łyżeczki soli

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciastaMąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj lub zmiksuj na gładkie ciasto. Odstaw je na minimum 15-20 minut.
  2. Szykowanie cebuliObierz cebulę i pokrój na plastry. Każdy rozdziel na krążki. Cebulowe krążki przesyp mąką.
  3. Smażenie krążkówRozgrzej olej w rondlu lub głębokiej patelni. Obok ciasta postaw talerzyk z bułką tartą. Maczaj krążki w cieście, panieruj w bułce i od razu wrzucaj na gorący olej. Smaż z obu stron na złoto (do minuty z każdej strony).

Jak podawać krążki cebulowe?

Gotowe krążki koniecznie odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym. Krążki cebulowe najbardziej chrupiące są zaraz po usmażeniu. Podaj je ulubionymi sosami: np. keczupem, majonezem czy sosem czosnkowym.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...